Complicaties van HS

De complicaties van langdurige onbehandelde hidradenitis suppurativa (HS) zijn o.a. de vorming van fistels naar de urethra, de blaas, het rectum of het peritoneum.

De overmatige littekenvorming en fibrose als gevolg van de HS-letsels, kunnen ook leiden tot contracturen en beperkingen in de mobiliteit van de ledematen, vooral in de oksels [Alikhan 2009].

Ontstaan van fistels en stricturen

De ontsteking en littekenvorming in de genitofemorale zone kan aanleiding geven tot anale, urethrale en rectale stricturen. Bovendien kunnen bij langdurige perianale HS anale fistels voorkomen, die niet mogen worden verward met anale fistels die het gevolg zijn van de ziekte van Crohn [Janse 2016]. Er zijn urethrale fistels gemeld, evenals uitgebreid lymfoedeem in het scrotum en de vulva [Alikhan 2009].

Littekenvorming en contracturen

De overmatige littekenvorming en fibrose die de HS-letsels veroorzaken, kunnen leiden tot contracturen en beperkingen in de mobiliteit van de ledematen, vooral in de oksels. Littekens in de anale sfincter kunnen leiden tot fecale incontinentie [Alikhan 2009].

REFERENTIES

Alikhan A, Lynch PJ, Eisen DB. Hidradenitis suppurativa: a comprehensive review. J Am Acad Dermatol 2009;60:539–61.

Janse I et al. Surgical Procedures in Hidradenitis Suppurativa. Dermatol Clin. 2016; 34: 97-109.