Psychologische hulp

Psychologische hulp in Hidradenitis Suppurativa (HS)

Het is duidelijk dat de symptomen bij Hidradenitis Suppurativa (HS) verder gaan dan enkel het fysieke, denk maar eens aan de mentale aspecten zoals pijn, belemmeringen in het dagelijks leven, schaamte,…1 De levenskwaliteit is bij HS patiënten dan ook vaak sterk afgenomen.2 Iedereen met HS heeft zijn eigen manier om met de ziekte om te gaan, maar het spreekt voor zich dat dit niet altijd even makkelijk is. Een manier om met deze stress om te gaan is om op zoek te gaan naar psychologische hulp.1 Hiermee kunnen nieuwe, positieve manieren ontdekt worden om met de ziekte om te gaan en op deze manier kan de levenskwaliteit vergroot worden.

Herken en behandel depressie

Soms zijn de mentale aspecten die met HS gepaard gaan zo moeilijk om mee om te gaan dat ze kunnen leiden tot depressie of zware angst.3 Het is zeer belangrijk om deze situaties ernstig te nemen en psychologische hulp is in deze gevallen sterk aangeraden. De begeleidende arts zal je indien nodig aanraden om psychotherapeutische hulp te zoeken en zal je helpen om op zoek te gaan naar een therapeut.4

De belangrijkste signalen van depressie zijn:4,5

  • Neerslachtige gemoedstoestand
  • Gebrek aan drive: moeite om alledaagse taken te voltooien
  • Verlies van interesse: zaken die je ooit belangrijk en plezierig vond, laten je nu koud

1. Zouboulis CC, Desai N, Emtestam L. European S1 guideline for the treatment of hidradenitis suppurativa/acne inversa. JEADV 2015;29: 619-644.
2. Jemec GBE. Hidradenitis Suppurativa. N Engl J Med 2012; 366: 158-164.
3. Matusiak L, Bieniek A, Szepietowski JC. Psychophysical Aspects of Hidradenitis Suppurativa. Acta Derm Venereol 2010; 90: 264-268.
4. Mayo Health Clinic. Depression (major depressive disorder). Beschikbaar op: http://www.mayoclinic.org/diseasesconditions/depression/basics/definitio…. Geraadpleegd juni 2022.
5. Wolkenstein P, Loundou A, Barrau K et al. Quality of life impairment in hidradenitis suppurativa: A study of 61 cases. J Am Acad Dermatol 2007; 56: 621-623.