Verwante aandoeningen van hidradenitis suppurativa (HS)

De tekenen van Hidradenitis Suppurativa (HS) zijn zichtbaar op de huid, maar men moet steeds in het achterhoofd houden dat HS een ontstekingsziekte is, wat betekent dat mensen met HS onregelmatigheden vertonen in hun immuunsysteem.1 Het immuunsysteem, ook bekend als afweersysteem, is een systeem dat het lichaam in normale omstandigheden verdedigt tegen indringers van buiten af zoals virussen of bacteriën. Op deze wijze kan de huidaandoening een uitwerking hebben in het hele lichaam.

Het is geweten dat een aantal aandoeningen verwant zijn met HS1,2: sommigen worden hieronder weergegeven. Voor klachten die niet gerelateerd zijn met de huid is het belangrijk om aan je dermatoloog te vragen om je door te verwijzen naar een gespecialiseerde arts.

1) Artritis

Artritis is een aandoening die pijn, ontsteking en stijfheid van de gewrichten veroorzaakt. Typische verschijnselen bij het begin van de aandoening zijn gewrichtspijnen, ochtendstijfheid, gezwollen gewrichten, vermoeidheid en gewichtsverlies.3 Deze veelvoorkomende aandoening wordt typisch erger met ouder worden.4 Hidradenitis Suppurativa (HS) patiënten hebben meer kans om artritis te ontwikkelen dan de rest van de bevolking.1

2) Ziekte van Crohn

Ziekte van Crohn is een aanhoudende ziekte die ontstekingen van het maag-darmkanaal veroorzaakt. Meestal is het laatste stuk van de dunne darm of de dikke darm aangetast, maar de ziekte van Crohn kan voorkomen vanaf de mond tot de anus.5 Diarree, buikpijn, vermoeidheid of het voorkomen van bloed in de stoelgang zijn de meest voorkomende symptomen bij de Ziekte van Crohn. Wanneer deze symptomen enkele weken aanhouden is het belangrijk om contact op te nemen met een arts.5

3) Huidkanker1,6

Het risico op huidkanker kan toenemen voor wie lijdt aan HS. In zeldzame gevallen kunnen lang aanhoudende ontstekingen of fistels ontaarden in een bepaalde vorm van huidkanker, het plaveiselcelcarcinoom. Een goede opvolging is noodzakelijk om huidkanker zo snel mogelijk op te sporen en indien nodig te behandelen.

4) Depressie

Het is aangetoond dat HS een aanzienlijke negatieve invloed heeft op de levenskwaliteit van patiënten.1 Onderzoek wijst uit dat HS patiënten meer last ondervinden van depressies ten opzichte van de algemene bevolking.7 Depressie is een aandoening die voor een constant gevoel van verdriet, hopeloosheid en verlies van interesse zorgt. De ernst van de symptomen van depressies kunnen verschillen van persoon tot persoon en moeten zeker ernstig genomen en behandeld worden.8

5) Ernstige acne

HS kan samengaan met ernstige acne. Ernstige acne kenmerkt zich hoofdzakelijk door puisten en mee-eters in het gezicht en op de rug, die zeer pijnlijk kunnen zijn. Wanneer de ontstekingen niet worden behandeld, kunnen er littekens ontstaan.9

Omdat de klachten en symptomen van ernstige acne lijken op de verschijnselen bij HS, wordt soms de diagnose acne gesteld, terwijl er eigenlijk sprake is van HS.1


1 Jemec GBE. Hidradenitis Suppurativa. N Engl J Med 2012; 366: 158-164.

2 Matusiak L, Bieniek A, Szepietowski JC. Psychophysical Aspects of Hidradenitis Suppurativa. Acta Derm Venereol 2010; 90: 264-268.

3 Suresh E. Diagnosis of early rheumatoid arthritis: what the non-specialist needs to know. J R Soc Med 2004; 97: 421-424.

4 Mayo Health Clinic. Arthritis. Beschikbaar op: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arthritis/home/ovc-20168903. Geraadpleegd juni 2022.

5 Baumgart DC, Sandborn WJ. Crohn’s disease. Lancet 2012; 380:1590-1605.

6 Alikhan A, Lynch PJ, Eisen DB. Hidradenitis suppurativa: A comprehensive review. J Am Acad Dermatol 2009; 60: 539-561.

7 Vazquez BG, Alikhan A, Weaver AL et al. Incidence of Hidradenitis Suppurativa and Associated Factors: A Population-Based Study of Olmsted County, Minnesota. J Invest Dermatol 2013; 133: 97-103.

8 Mayo Health Clinic. Depression (major depressive disorder). Beschikbaar op: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/basics/definiti…. Geraadpleegd juni 2022.

9 Torpy JM, Lynm C, Glass RM. Acne. JAMA 2004; 292: 764.